Torensteen

Dansplezier

traditionele klanken uit steenoude torens

"Folkdansen is voor alle leeftijden. Iedereen kan met iedereen dansen, en vooral geen nood: moeilijk is het helemaal niet. Het enige waartoe je verplicht wordt is je te amuseren en niet verder te denken dan de dansvloer groot is. Hoe het dan zit met de mededansers? Eén ding is zeker: alleen zal je niet dansen, alle dansen worden in groep of met een partner gedanst!"

uit: Danskrant

Initiatie folkdans

Leer aloude dansen zoals ze op een bal folk gedanst worden (denk maar aan het immens populaire Boombal-concept). Initiatie folkdans is een licht fysieke activiteit die zo lang kan duren als u wenst. Zowel als activiteit op zich als een initiatie om later (op de dag) te dansen in een ontspannen sfeer of tussen de andere fuifmuziek door.

Zeer leuk, ontspannend en gezellig. Bovenal heel erg groepsbevorderend: mekaar aanvoelen, samen doel bereiken, persoonlijk contact, ongedwongen sfeer, ...!

Opzet

Er is geen enkele voorkennis nodig: alle dansen worden stap voor stap aangeleerd. Zowel groepsdansen als koppeldansen komen aan bod.

Mogelijke dansen

Volgende dansen kunnen aan bod komen:
schottis, mazurka, jig, polka, wals, andro, hanter dro, tricot, tovercirkel, bourrée, rondo, tarantella, polska, gavotte, reels, wals in 5 tijden.

Moderne traditie

In het spoor van groepen zoals Laïs, Kadril, AedO en Urban Trad, is in ons land een hele nieuwe folkscene ontstaan. Steeds nieuwe bands, met veelal jonge virtuoze muzikanten, maken moderne dansbare muziek, met wortels in de rijke traditie van Vlaanderen en Europa. Deze frisse folk nodigt met eenvoudige dansbewegingen en meeslepende muziek gewoon uit tot dansen. Overal te lande rijzen dan ook Boombals en folkbals uit de grond, die steevast op een groot publiek mogen rekenen. De muziek staat klaar, nu alleen de dansers nog.

Praktisch

aantal: 12 tot 60 deelnemers
duur: 20 minuten tot 2 uur (1 h voor kinderen)
nodig: voldoende dansruimte, stroom